Choď na obsah Choď na menu
 

ČESKÁ maliarka spomína na kráľa popu

14. 3. 2013

 Michael mi hovoril Helína, spomína Češka na tri mesiace s kráľom popu.

207584-gallery1-9vhdj.jpgAko jediná Češka prenikla na dlhší čas do súkromia zosnulého kráľa popu Michaela Jacksona. Rodáčka z Prostějova, výtvarníčka Helena Kadlčíková, prežila 3 mesiace na jeho rozprávkovom ranči Neverland. S Jacksonom sa rozprávali o umení, večerali spolu a hrala sa s jeho deťmi. Svoj príbeh, ktorý sa teraz vôbec po prvé dostáva do médií, zverila magazínu Práva. Že práve česká maliarka portrétovala kráľa popu a žila s ním celé týždne pod jednou strechou, vyzerá tak trochu ako rozprávkové sci-fi. Ako k tomu vlastne mohlo prísť? „Nič jednoduché to rozhodne nebolo,“ tvrdí Helena. Jej cesta do sídla slávneho speváka začala v roku 2001. V prvej fáze bolo treba nejako dostať ukážky Heleniných obrazov, ktoré pre speváka ako jeho fanúšik namaľovala, do jeho hotelového apartmánu v Londýne. To sa po nejakej dobe dohadovania s ochrankármi podarilo a Michael našťastie zareagoval kladne – chcel autorku spoznať osobne. Helena sa s ním skutočne stretla a Jackson si objednal ďalšie obrazy. Česká výtvarníčka však mala jednu podmienku – nechcela peniaze, chcela ísť na ranč Neverland. Spevák napodiv nebol proti. Na kus papiera jej napísal pod menom Peter Pan kontakt na seba a svoju asistentku Evy Tavaszi. Kým si ale Helena začala baliť kufre, ubehli dva roky. „Bolo dosť náročné všetko dohodnúť. Musela som všetkých stále uháňať. Problém bol aj s vízami. Michael mi síce poslal faxom pozvanie, ktoré podpísal, ale potrebovala som ešte niečo, aby mi na veľvyslanectve uverili. Preto som za ním v roku 2002 odcestovala do Berlína, kde bol práve na návšteve, aby som sa s ním mohla vyfotiť.“ Prezrádza 35-ročná Helena.

212748-gallery1-vaoxt.jpg

Helena si priviezla z Neverlandu niekoľko suvenírov. Mydlo, papiere a ďalšie drobnosti so znakom ranču. Zostali jej tiež lístky s kontaktmi od Michaela.
Berlínske fotky predložila v Prahe úradníkom. Najprv sa síce tvárili nedôverčivo, ale pečiatku do pasu nakoniec dostala bez problémov. Michaela mala pozdravovať. Tomu, že sa do Neverlandu naozaj pozrie, začala veriť v okamihu, kedy jej domov prišla od Jacksona letenka do Kalifornie. Mala sľúbených 14 dní pobytu, nakoniec zostala 3 mesiace. Začiatkom septembra odletela z pražského letiska v Ruzyni i s darčekom pre kráľa popu – knižkou o českých hradoch a zámkoch. V Los Angeles na ňu čakala limuzína s vodičom, ktorá ju odviezla na ranč blízko mestečka Los Olivos. „Vôbec neviete do čoho idete, neviete čo sa bude diať. Naraz sa otvorí brána, pri ktorej si vás zapíšu do zoznamu a podpíšete zmluvu, že nebudete fotiť a vynášať žiadne informácie. Potom prejdete ešte jednou bránou, tou zlatou, kde už hrá hudba, a to už vo vás začne stúpať napätie, adrenalín,“ popisuje Helena cestu do sídla Neverland, kam sa Jackson nasťahoval v roku 1988. Po príchode ju usadili v obývacej izbe v hlavnej budove. Bola plná starožitností a sôch, pôsobila ale domácky. Po chvíli ju miestny zamestnanec uviedol do jedného zo štyroch hosťovských apartmánov. Hoci má ranč viac než tisíc hektárov, budovy pre hostí sa nachádzali iba 20 metrov od domu, kde býval Michael so svojimi deťmi. Vchod bol chránený kódom, ktorý Helene neskôr prezradili. Jackson býval v privátnom pravom krídle domu. „Tam som tiež mohla chodiť, ale bolo mi to hlúpe,“ hovorí Helena. „Bol v rustikálnom štýle. Dalo by sa to prirovnať k nejakému prezidentskému apartmánu.“
Českej výtvarníčke zostali len dva obrazy s Michaelom Jacksonom. Jeden z nich nazvala Afrika, druhý s portrétmi 212745-free1-sqpbj.jpgznámych tvárí nedokončila. Ostatné diela predala. I keď ju Michael po príjazde nevítal, vynahradil jej to hneď prvý večer. Dobýjal sa k nej a hľadal svojho známeho, s ktorým mal druhý deň odísť na tri dni do Kanady. „Už som skoro spala, keď počujem, že sa niekto snaží dostať do mojej izby. Bol to Michael. Tak mu hovorím, že to som ja. On chudák vôbec nevedel, koľká bije. Začalo sa to riešiť, potom odišiel do vedľajšieho apartmánu. Za hodinu zvoní212743-gallery1-jf3iz.jpgtelefón a zase Michael, či je tam Peter. Tak hovorím, že nie, že je predsa vo vedľajšom domčeku,“ spomína s úsmevom na svoj zážitok Helena. Po Jacksonovom návrate z Kanady Helena konečne mohla začať maľovať. „Poslal mi fotky svojich detí Princa I., Paris a Princa II., ktoré sám nafotil, aby som podľa nich namaľovala ich portréty. Dal mi voľnú ruku, iba mi povedal, aby som tam namaľovala svetlušky. Trvalo ale skoro 3 týždne, než sa ku mne dostali. Museli sa totiž riešiť nejaké právne záležitosti – v tej dobe verejnosť ešte nevedela ako jeho deti vyzerajú,“ rozpráva maliarka, ktorá k práci dostala od speváka všetko potrebné maliarske vybavenie. Za dobu svojho pobytu dokončila 3 obrazy, ktoré si Michael potom nechal.
Čas, kedy nestála pred maliarskym stojanom, si Helena krátila rôzne. Požičaným autom, ktoré jej pristavili a natankovali priamo v Neverlande, alebo vo vozidle s vodičom vyrážala na výlety za hranice rozľahlého sídla. Pozrela sa do Santa Barbary, 207583-free1-qbaxo.jpgvyskúšala kolotoče v Jacksonovom zábavnom parku, navštívila jeho súkromnú Zoo i nahrávacie štúdio. Niekedy jej robil spoločnosť i sám Jackson, niekedy len jeho deti alebo bratranci. „Jazdili sme spoločne na štvorkolkách. Tiež nás Michael zviezol autom, ale skončili sme jedným kolesom v záhone. Bolo tam i kino, do ktorého sme chodili na premietanie filmov. Ráno bolo po každé v kuchyni na nástenke napísané čo sa bude večer v kine hrať.“ Práve kuchyňa bola podľa jej slov hlavným centrom Neverlandu. Tu všetci spoločne jedli, diskutovali, pozerali sa na212747-gallery1-ho3gs.jpgtelevíziu, organizovali plány na deň. „Ráno sa vstávalo okolo desiatej, potom sa šlo do kuchyne na raňajky. Michael si väčšinou nechal doniesť jedlo do izby. Niekedy si ráno dával pohár takého zeleného nápoja, niečo veľmi zdravé, raz som to tiež skúsila. No, moc dobré to práve nebolo. Inak jedol to, čo všetci ostatní.“ Helena raňajkovala väčšinou s jeho deťmi – dopriať si mohla doslova čokoľvek na čo mala chuť. Od teplých anglických raňajok cez rôzne druhy pečiva, cornflakes až po nepreberné množstvo ovocia. „Potom sa šli deti učiť, popoludní sa hrali s Michaelom. K večeri bolo na výber zo štyroch jedál. Akokoľvek sa o Michaelovi často tvrdilo, že je vegetarián, mäsu, napríklad morčacím burgerom, sa rozhodne nijak nevyhýbal. V kuchyni bolo stále niekoľko kuchárov, takže keď mal niekto hlad, mohol si povedať, aby niečo uvarili. Alebo si už pripravené jedlo proste ohrial v mikrovlnke,“ popisuje denný kolobeh.
Jacksona vídala prakticky každý deň. Väčšinou chodil v pyžame. „Používal veľmi silný parfum, a tak som vždy vedela, že sa blíži alebo kde sa práve nachádza. Keď sa pralo oblečenie, vedela som, že sa moje oblečenie pralo s jeho, pretože bolo stále cítiť jeho vôňou.“
Šanca zostať s kráľom popu chvíľku o samote bola minimálna – vždy s ním niekto bol. No Helena niekoľko takých stretnutí zažila. „Párkrát sme sa spolu zišli v jeho knižnici. Rozprávali sme sa o umení. O obrazoch, ktoré som maľovala. Michael mal rád klasiku, abstrakcie sa mu príliš nepáčili. Často tiež hovoril o svojej prvej manželke Lise M. Presley. Bolo poznať, že k nej má stále nejaký vzťah,“ prezrádza svoje pocity a dodáva, že Jackson bol vzdelaný, citlivý človek s veľkým zmyslom pre humor. „Neustále mal nejaké hlášky. Oslovoval ma Helína. Nehovoril to, ale skôr spieval. Mňa to privádzalo do rozpakov a on mi to robil naschvál. Keď som mala v Neverlande narodeniny, upiekli mi tortu. Torta do rána zmizla a Michael sa ďalší deň potuteľne usmieval.“ Pre ňu bol slávny spevák proste len Michael.V Neverlande, kde neustále hrala nejaká hudba alebo tam bolo zo skrytých reproduktorov umiestnených na stromoch počuť vtáčí spev, Helena stretla i Jacksonovú matku a americkú speváčku a herečku Lizu Minelli. „Dávala som si práve kávu v kuchyni, Michael sedel vedľa, keď prišla Liza. Hneď mi ju začal predstavovať, ja som z toho bola úplne zmätená. Napokon som bola celý deň s jej asistentkou a so psom, ktorého Liza v tej dobe mala. Michael sa ho totiž bál,“ vysvetľuje Helena.
V poslednom mesiaci jej pobytu odišiel Jackson i s deťmi do Las Vegas. Vtedy ho videla v Neverlande naposledy. „Keď odišiel, bola tam dosť nuda, tešila som sa na jeho príchod. Toho som sa už nedočkala,“ konštatuje. Helenin pobyt prerušila policajná razia, po ktorej nasledoval dlhý súdny proces. V ňom bol spevák obvinený zo sexuálneho zneužívania detí. Policajti vtrhli na ranč týždeň pred jej odchodom. „Často tam lietali vrtuľníky, z ktorých si ľudia fotili ranč. Toho dňa ráno som tiež počula helikoptéru, a z nej nejaký človek niečo kričal do heligónu. Nikto z Neverlandu nevedel čo sa stalo. Všetci boli v šoku. Zanedlho tam prišla kopa policajtov, ktorí deťom rozrezávali hračky, Michaelovi jeho staré knihy, rozbíjali veci. Vyzeralo to, že to robia naschvál. Vliezli aj do mojej izby a kládli mi rôzne otázky,“ popisuje Helena dramatické chvíle, ktorých dozvuky plnili prvé stránky novín po veľa ďalších týždňov. Z procesu vyšiel spevák v roku 2005 konečne nevinný. „Večer sme si sadli v kuchyni k televízoru a zisťovali čo sa vlastne deje. Niekoľko dní nato, začiatkom decembra, som odišla. Hovorili, že si tam môžem pokojne nechať nejaké veci, že v januári sa určite vrátim,“ dodáva. Nestalo sa. Spevák sa po skončení súdneho procesu z ranča odsťahoval.
Michaela videla Helena znovu až za 3 roky v Londýne. Vybral si ďalšie obrazy, ktoré preňho medzitým vytvorila, ale o predaní sa mali dohodnúť na ďalšej schôdzke. K tej však už nedošlo. 25. júna zomrel na predávkovanie liekmi.
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.