Choď na obsah Choď na menu
 

HEAL THE WORLD 2013!

 HEAL THE WORLD 2013! 

UZDRAVME SVET 2013! 

ten v zrkadle 

-Michael Jackson-

Chcel som zmeniť Svet, tak som jedného rána vstal a pozrel sa do zrkadla. Ten, ktorý sa díval späť povedal: "Nezostáva veľa času. Zem je celkom zničená bolesťou. Deti hladujú. Národy zostávajú rozdelené nedôverou a nenávisťou. Vzduch a voda sú všade tak znečistené, že im takmer nie je pomoci. Urob niečo!" 

Ten v zrkadle sa cítil veľmi nahnevaný a zúfalý. Všetko vyzeralo ako zmetok, tragédia a pohroma. Usúdil som, že musí mať pravdu. Cítil som sa z toho tiež tak hrozne, ako on. Planéta bola využitá a odhodená. Predstava života na Zemi, len o jednu generáciu pozdejšie, vo mne vyvolala pocit paniky a strachu. 

Nebolo náročné nájsť dobrích ľudí, ktoré tiež chceli problémy Zeme vyriešiť. Keď som naslúchal ich návrhov, myslel som si: "Majp toľkej dobrej vôle, toľko účasti." Večer, skôr, ako som si išiel ľahnúť, sa na mňa ten v zrkadle vážne pozrel: "Teraz sa nikam nedostaneme," prehlásil, "Pokiaľ každý urobí svoj dieľ." 

Každý však svoj dieľ neurobil. Niektorí áno, ale zastavili príliv? Sú bolesť, chlad, nenávisť a znečistenie blízko riešenia? Prianie samo nepomôže- to som vedel. Keď som sa ráno prebudil, ten v zrkadle vyzeral zmätene. "Možno je to beznadejné..." zašepkal. Potom sa mu v očiach objavil pomstichtivý výraz a pokrčil ramenami. "Ale ty a ja prežijeme. Alespoň Nám sa vedie dobre." 

Cítil som sa zvláštne, keď to povedal. Bolo na tom niečo veľmi zlého. Vyvolalo to vo mne podozrenie, ktoré nikdy pred tým nebolo tak jasné. Čo, keď ten v zrkadle nie som ja? On myslí inak. Vidí problémy k riešení "tam vonku". Možno budú vyriešené, možno nie. Jemu sa dariť bude. Ale ja sa tak necítim- tieto problémy nie sú "tam vonku". Cítim ich v sebe. Dieťa, ktoré plače v Etiópií, morský vták zúfalo bujujúci v ropnej škvrne, horská gorila, ktorú nemilosrdne prenásledujú, mladý vojak trasúci sa hrôzou, keď počuje prilietať lietadla: neprebiehajú tieto udalosti vo mne, keď ja ich počujem a vidím? 

Keď som sa pozrel do zkradla nabudúce, ten, ktorý sa díval späť začal miznúť. Bol to, koniec koncov, len obraz. Ukazoval mi len samotársku osobu uzavretú v krásnom balíčku kože a kostí. "Kedysi som si myslel, že si bol so mnou?" začal som sa pýtať. Nie som sám a blázon. Bolesť života sa ma dotýka, ale radosť života je oveľa silnejšia. A ta sama, bude liečiť. Život, je liečiteľ života a to najlepšie, čo môžem urobiť pre Zem, je byť milujúcim dieťaťom. 

Ten v zrkadle sa zvíjal a krútil. Nemyslel na lásku. Vidieť "problémy" bolo omnoho jednoduchšie, pretože láska vyžaduje úplnu čestnosť voči sebe. Ach! 

"Ale, priateľ môj," zašepkal som mu, "myslíš si, že niečo môže vyriešiť problémy BEZ lásky?" Ten v zrkadle si nebol istý. Pretože bol tak dlho sám, neveril druhým a tí neverili jemu, mal sklon oddeliť sa od životnej skpsenosti. "Je láska skutočnejšia, ako bolesť?" opýtal sa. 

"Nemôžem tvrdiť, že je. Ale môže byť. Poďme to zistiť," navrhol som. Zazubil som sa do zrkadla: "Nebuďme už osamelý. Chcel by si byť mojím tanečným partnerom? Počujem, že začína hudba, poď!" Ten v zrkadle sa placho usmial. Uvedomil si, že by sme mohli byť najepšími priateľmi. Mohli by sme k sebe byť každý deň milší, mierumilovnejší, láskyplnejší a čestnejší. 

Zmenilo by to svet? Myslím, že áno, pretože Matka Zem chce, aby sme boli šťastný a milovali ju, keď sa stará o to, čo potrebujeme. Potrebuje na svojej strane nebojásnych ľudí, ktorí sú ako batoľata, dosť odvážnych, pretože Matka má roztiahnuté náručie na ich záchranu. Keď ten v zrkadle bude plný lásky ku mne, i k sebe, nezostane priestor pre strach. Keď sa bojíme sa panikárime, prestali sme milovať Náš život a túto Zem. Stratili sme spojenie. Ale ako môže niekto behať na pomoc Zemi, keď s ňou necíti? Možno Nám Zem hovorí, čo chce a tím, že jej nenaslúchame, prepadáme svojmu vlastnému strachu a panike. 

Jedno však viem: Necítim sa nikdy sám, keď som dieťaťom Zeme. Nemusím trvať na vlastnosm prežitiu, keď si uvedomím, že každý život je vo mne. Deti a ich bolesť; deti a ich radosť. Oceán vlniaci sa pod slnkom; zvieratá, plné čírej radosti z toho, že žijú. 

Tento význam "sveta vo mne" chcem vždy cítiť. Ten v zrkadle má niekedy pochybnosti. Preto som k nemu láskavý. Každé ráno sa dotknem zrkadle a zašepkám: "Ach, priateľ môj, počujem hudbu. Chceš; poď..." 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.