Choď na obsah Choď na menu
 

Lupus

10. 11. 2012

 Dr. Arnold Klein, dermatolog Michaela Jacksona: "Stretol som sa s Michaelom, pretože ho niekto zaviedol ku mne do ordinácie. Vchádzal do miestnosti a ja som sa iba pozrel - stačil mi naňho jediný pohľad a povedal som: "Máte Lupus Erythematosus."

22.jpgLarry King: "Lupus?"

Klein: "Ano, lupus. Pretože mal červenú vyrážku v tvare motýľa a mal tiež dosť stvrdnutú kožu na prednej časti hlavy pokrytej vlasmi. Chcem povedať, že som bol vždy vizuálny človek. Som človek, ktorý sa pozrie na pery Mony Lisy a nevidí úsmev. Vidí pery."

King: "Prišiel kvôli tomuto problému?"

Klein: "Prišiel len kvôli tomu, že mu jeho blízky priateľ povedal, aby za mnou prišiel, aby som sa pozrel na problémy s jeho pokožkou. Pretože bol - mal ťažké akné, ktoré veľa ľudí...

King: "Oh, vážne?"

Klein: "Ano, naozaj. Veľa ľudí si z neho robilo posmech. Spomínal ako sa to snažil vyčistiť a šiel k nejakým doktorom, ktorí ho veľmi ranili. A on bol veľmi citlivý človek. Takže vošiel do mojej ordinácie. Mal so svojou pokožou niekoľko problémov. Tak som povedal: "Máte medzi vlasmi hrubú zatvrdnutú kožu a trochu vám padajú vlasy." Povedal: "Áno, ako to viete?" Povedal som: "Pretože to je prirodzený priebeh Lupusu." Potom som urobil biopsiu a diagnostikoval som Lupus."

351457_lupus-1.jpg

Keď sa povie lupus (celým názvom systémový lupus erythematosus), väčšina ľudí netuší, o čo vlastne ide. Je to pritom závažné, nevyliečiteľné ochorenie, ktoré napáda najmä mladé ženy, môže postihnúť kohokoľvek a prepuknúť celkom nečakane. Mnohí ľudia si myslia, že lupus je nákazlivá kožná choroba a boja sa infekcie, iní ho považujú za nie príliš závažné ochorenie a nechápu, čo vlastne prináša do života pacientov a ich rodín. Lupus je však často ťažko pochopiteľný aj pre tých, ktorí už človeka s týmto ochorením poznajú - môže sa totiž prejavovať u každého úplne inak. U niektorých ľudí jeho prejavy vidieť navonok - vo forme kožných vyrážok, vypadaných vlasov, fľakov na nechtoch, kým u iných síce prejavy na prvý pohľad nevidieť, no pritom môžu byť postihnuté životne dôležité orgány. Systémový lupus je celoživotné autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunita nebojuje proti cudzorodým látkam, ale začne tvoriť protilátky namierené proti vlastným tkanivám. Tieto autoprotilátky napádajú vlastné zdravé bunky a snažia sa ich ničiť, čím dochádza k zápalu a následnému poškodeniu postihnutých tkanív. Zatiaľ sa nepodarilo odhaliť žiadnu jasnú príčinu, prečo imunitný systém takto zlyhá. Lupus celosvetovo postihuje približne 5 miliónov ľudí a asi pol milióna v Európe. Obyčajne prepukne vo veku 15-45 rokov. Diagnostiku komplikuje aj pomalý plazivý charakter ochorenia, v úvode často s nešpecifickými prejavmi, a preto môže trvať až niekoľko rokov, kým lekári odhalia správnu diagnózu.

 

legendrtz.jpg

Samotný lupus však zatiaľ nie je možné úplne vyliečiť, preto sa liečba sústreďuje najmä na kontrolu aktivity ochorenia a zníženie rizika poškodenia orgánov. Správna liečba prináša úľavu od príznakov a mnohým pacientom umožňuje žiť aktívny život. Vyžaduje však celoživotné sledovanie, neustále posudzovanie aktivity ochorenia, mala by primerane reagovať na aktuálne klinické príznaky a predchádzať poškodeniu orgánov. Pri liečbe lupusu sa v súčasnosti používajú nesteroidné protizápalové lieky, kortikosteroidy, antimalariká, lieky na potlačenie aktivity imunitného systému a najnovšie v niektorých krajinách už aj cielená biologická liečba. 
Systémový lupus erythematosus (SLE) je ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, je celoživotné a jeho zvládanie si vyžaduje určitú námahu a trpezlivosť zo strany lekára, pacienta i jeho rodiny. Každý pacient by sa mal aktívne spolupodieľať na liečbe svojho ochorenia.

Správna liečba vedie k ústupu príznakov SLE a väčšine pacientom umožňuje žiť aktívny život. Vyhliadky pacientov do budúcnosti sa vďaka kvalitnejšej liečbe za posledné roky výrazne zlepšili. Liečba SLE musí byť komplexná a u každého pacienta individuálne nastavená. Cieľom liečby je potlačenie aktivity ochorenia a udržanie pacienta čo najdlhšie v kľudovom štádiu choroby, tzv. remisii. Spôsoby liečby lupusu možno rozdeliť na všeobecné opatrenia, ktoré zahŕňajú úpravu režimu, farmakologickú a nefarmakologickú liečbu.